Blog Makien Verkroost

Blog MakienVerkroost Blog.MakienVerkroost.nl
Like Makien Interior Design + Styling op facebook! Volg Makien op twitter! Bekijk Makien's borden op pinterest! Volg Makien op Instagram! Link met Makien via LinkedIn! Maak een connectie met Makien op Google+!

'Food'

05

januari

2016

Paleo Caramel pecanotentaart | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Met kerst aten wij met het hele gezin en aanhang bij mijn zusje in Maarssen en ik wilde gedurende de feestdagen toch zo paleo mogelijk blijven eten. Daarom nam ik mijn eigen toetje mee! Een hele caramel pecanoten taart om uit te delen. En het was een hit! Er gaan behoorlijk wat ingrediënten in en je moet deze taart niet iedere week maken, maar voor speciale gelegenheden is-ie perfect!

 

260 gram amandelmeel

2 eetlepels kokosolie

300 ml ahornsiroop

100 gram kokosbloesemsuiker

2 eetlepels boter

4 eieren, licht geklopt

1 theelepel vanille extract

Een snufje grof zeezout

190 gr pecanoten

 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Stop de amandelmeel, het snufje zout, de kokosolie en 1 ei in een blender, totdat je het tot een bal kunt kneden. Rol die bal uit op de bodem van een springvorm en bedek een klein deel van de randen tot zo’n 2 cm hoog. Zet de bodem even in de koelkast om op te stijven.
  3. Verwarm de ahornsiroop in een pannetje, tot net voor het kookpunt (dit duurde bij mij zo’n 8 min.) Terwijl de siroop aan het koken is, meng je de kokosbloesemsuiker en de boter in een schaal. Zodra de siroop het kookpunt nadert, gooi je het mengsel direct over de suiker en boter. Meng de twee en voeg hieraan 3 eieren, vanille en nog een snufje zout toe. Mix dit in een blender.
  4. Haal je taartbodem uit de koelkast en giet de vulling over de bodem. Bedek de hele taart nu met de pecanoten. Bak de taart voor 15 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 15 minuten.
  5. Serveer de taart koud of warm. Ik vond koud het lekkerst :) Laat me vooral weten wat jij ervan vond!

Paleo Caramel pecanotentaart | Makien Verkroost Interior Design + Styling


21

december

2015

Paleo chicken nuggets | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Ik MOET afvallen en meer sporten, datzelfde goede voornemen blijft staan voor 2016. En afgelopen jaar heb ik dat afvallen en gezond leven niet altijd even nauw genomen, totdat ik vorige maand ergens een nare droom had over dat ik dood zou gaan als ik niet gauw van levensstijl zou veranderen... Dus. Mijn decembermaand is mega gezond! Ik probeer voor 99% op de paleo manier te eten. Ik voel me een stuk fitter en gezonder en ben na 2 weken 3kg kwijt. Vanavond hadden we even geen zin in groente, maar gewoon lekkere trek in snacks. Wij aten vanavond paleo kip nuggets! Ik vond ze onwijs lekker en de moeite waard om ze met jullie te delen.

 

Voor ongeveer 24 nuggets heb je nodig:

400 gram kipfilet
1 ei
4 eetlepels amandelmeel
1 theelepel uipoeder
½ theelepel knoflookpoeder
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1/2 theelepel grof zeezout
Ongeveer 85 gram geraspte kokos


1. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
2. Breek het ei in een kommetje en roer dit met een vork los. Doe het amandelmeel samen met alle specerijen en het zeezout in een ander kommetje en roer dit goed door elkaar. Doe vervolgens de geraspte kokos in een derde kommetje.
3. Snijd de kipfilet in grove stukken.
4. Wentel de kipnuggets eerst door het amandelmengsel, dan door het losgeklopte ei en wentel het vervolgens door de geraspte kokos.
5. Leg alle rauwe kipnuggets op de bakplaat.
6. Bak de kipnuggets in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Draai ze halverwege de baktijd een keertje om.

7. Wij serveerde ze met Tomaten ketchup! 


06

oktober

2015

Healthy sweet snacks | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Dit soort balletjes ben je ongetwijfeld vaker tegen gekomen op het internet, in heel veel verschillende vormen. En misschien heb je net als ik, altijd al een keer het idee gehad ze te gaan maken, maar gewoon nog niet geprobeerd… DOE HET! Of niet. Want ze zijn wel super verslavend…

Ik ben een enorme zoetekauw en zocht het internet af naar zoete snacks, die snel en makkelijk te maken zijn en niet ongezond zijn. Ik kwam deze balletjes veel tegen, maar het leek me gewoon ‘te veel gedoe’. Toch geprobeerd en zoveel gedoe bleek het niet te zijn! Ik maakte mijn eigen variatie op het soort die ik tegenkwam op internet…

Je hebt nodig:

  • 4 dadels
  • 1 wortel
  • 2 eetlepes gevarieerde noten (of alleen walnoten of pecanoten)
  • 4 eetlepels havermout
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel honing
  • Een snufje zout
  • 4 eetlepels kokosrasp

Doe BEHALVE de kokosrasp, alle ingrediënten bij elkaar in een blender of keukenmachine en mix het tot een plakkerig geheel. Daarna rol je balletjes in je handen (dat is het enige ‘gedoe’) en rol je ze door de kokosrasp tot ze zijn bedekt. Ik liet mijn balletjes een beetje opstijven in de koelkast, maar je kunt ze ook direct eten. Laat me weten hoe ze jullie bevallen!!


27

maart

2015

Soft Paleo bleekselderij salade | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Helemaal ‘Paleo’ is dit recept niet, maar voor degene die het niet zo nauw nemen, is dit evengoed gezond, lekker en makkelijk! Het enige wat je hoeft te doen is de bleekselderij te wassen, in stukjes te snijden en alle ingrediënten bij elkaar te gooien en te hutselen. Wij serveren het met naar smaak gekruide kipfilet!

Benodigdheden:

1 bleekselderij

1 blikje met stukjes ananas

Een handje walnoten

½ pakje selderijsalade

 

Bon appetit ;)!!


02

maart

2015

Paleo ontbijt met chia kokos pudding met mango | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Hoe kleurrijk en vrolijk is dit ontbijt!? En! Het is nog lekker, makkelijk en gezond ook ;)

Benodigdheden:

250 ml amandelmelk

2 eetlepels Chiazaad

1 eetlepel kokosrasp

½ mango

 

Bereiding:

Je mengt de amandelmelk, met chiazaad en kokosrasp en laat dat een tijdje staan totdat het pudding wordt (een nachtje...), je doet een halve mango in de blender voor op de pudding en je hebt dit super makkelijk en gezonde ontbijt! Je kunt hierin nog variëren uiteraard; er zijn zoveel combinaties mogelijk met deze pudding…


18

februari

2015

Paleo ontbijtrepen | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Op mijn aandringen heeft Stephan het paleo boek gisteren ook gelezen en nog dezelfde avond stelde hij voor dit recept uit het boek eens uit te proberen. Gelukkig hadden we er alles voor in huis, want er gaat behoorlijk wat in… Maar! Ze zijn echt de moeite waard om te maken, deze gezonde snacks/energierepen… Men neme:

  • 125 gr rozijnen
  • 150 gr notenmix
  • 50 gr zaden aan pompoenpitten en lijnzaad
  • 2 eetl chiazaad
  • 100 gr amandelmeel
  • 60 ml gesmolten kokosolie
  • 60 ml honing
  • 2 eieren
  • ¼ theel Keltisch zeezout
  • 1 eetl vanille-extract

Het enige wat je hoeft te doen is de noten iets kleiner te hakken om vervolgens alles bij elkaar in één mengkom te gooien en door elkaar te mengen. Dit mengsel doe je vervolgens in een ingevette ovenschaal, en na ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin te bakken op 180 graden. Na een nachtje afkoelen, kun je hieruit 12 repen snijden. Super lekker!


10

februari

2015

Pa lalalalaleo | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Ik móet echt afvallen, meer bewegen en gezonder leven, maar diëten werken voor mij niet (ik heb er behoorlijk wat gevolgd). Ik raak tijdens ieder dieet wel kilo’s kwijt, maar ze komen er altijd dubbel aan! Vorige week was ik op visite (…wat klinkt dat bejaard!) bij een oud klasgenote en hebben we het gehad over afvallen en gezonddoenerij. Na een tijdje kwam de term ‘paleo lifestyle’ ter sprake. Ik had er (naar mijn idee) nooit eerder van gehoord, maar toen ik het er later nog ‘ns met mijn moeder over had, vertelde ze dat ze mij daar al zoooo vaak over had verteld… Dus ik besloot het toch maar eens op te zoeken en meer te lezen over ‘paleo’ en las in één dag het boek van Mitchel van Duuren uit;  ‘de Paleo Revolutie’. Het boek legt uit dat alles wat je denkt te weten over voedsel (en de werking ervan!) niet zo is.

Hij heeft het over teruggaan in de oertijd, teruggaan naar onbewerkt voedsel; vlees, vis, groente, fruit, noten en zaden… Want meer was er in de oertijd niet! Het menselijk lichaam is gemaakt om goed te functioneren bij die voedingsmiddelen en het lichaam is niet meegegaan in de evolutie van de industriële bewerkingen in voeding. Ik heb het gelezen, ik begrijp het, maar kan het (nog) niet navertellen zoals hij doet. Ik raad het boek in ieder geval aan iedereen aan! Eén van de dingen die ik er in ieder geval van heb onthouden, is granen weg te laten uit mijn voeding, want dat kan het menselijk lichaam niet goed verteren. Uiteraard is niet ieder lichaam hetzelfde, maar het zou voor mij zo maar ‘ns kunnen werken! Ik was direct enthousiast. En onze keukenkastjes zijn nu helemaal paleo-proof ingericht, ik ben inmiddels al 5 dagen bezig met paleo-en en eerlijk is eerlijk; ik voel me er echt energieker en fitter bij! Of het me daadwerkelijk gaat helpen bij afvallen, wacht ik nog even af. Ik heb voor mezelf besloten 30 dagen aan te kijken of de paleo lifestyle wat voor me doet en als het daadwerkelijk helpt bij afvallen, wil ik er zeker mijn levensstijl van maken.

Voor mensen die bekend zijn met diëten; het lijkt wel wat op het ‘South beach diet’, alleen vind ik dit makkelijker vol te houden vanwege de creatieve recepten. Ik heb her-en-der al wat lekkere recepten gevonden en zal proberen jullie op de hoogte te houden ;) De pannenkoeken zijn tot nu toe favoriet voor ontbijt; 2 eieren, 1 banaan en 1 theelepel kaneel in de blender voor beslag en serveren met vers fruit! De smoothie als lunch: ½ mango, 1 banaan en een hand boerenkool in de blender met wat chiazaad bovenop voor een dosis omega 3.


07

april

2014

Sushi monday | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Mmm… Van Makien!  ‘Gewoon’ sushi op maandag. Misschien komt het een beetje door het weer, maar ik word er behoorlijk lusteloos van (in de breedste zin van het woord). Zodra het wat warmer word, heb ik al gauw geen zin meer in avondeten of eten überhaupt. Het enige wat er bij mij altijd wel in gaat, is sushi (het voedsel, niet de kat)! Dus op dat soort dagen eten Stephan en ik allebei wat anders (want Stef lust helaas geen vis en is ook al niet gek op rijst). Dus. Sushi; helemaal voor mij alleen!


21

maart

2014

Mini pizza | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Ik ben ontzettend blij met dat mijn vriend van koken houd! Ik ben geen keukenprinses. Ik kan bij wijze van spreken soep nog laten aanbranden! …Dus ik houd van makkelijk en snel eten, maar niet al té ongezond. Deze mini pizza’s zijn dan ook leuke kleine uitkomsten van recepten. Ik moet er wel bij zeggen dat als je niet goed tegen knoflook kunt, dit misschien niet het juiste gerecht is voor je. De dag erna hangt bij ons altijd een enorme knoflookwalm.

Voor degenen die het eens zouden willen uitproberen; het recept:
Verwarm de oven op 200 graden.
Toast een paar sneden van een brood.
Maak de saus in een middelgrote sauspan.
Verwarm 3 eetlepels olijfolie op een halfhoog vuur.
Voeg 5 geperste knoflook teentjes toe en roer dit 2 minuten lang door.
Doe hierbij 2 theelepels rode cayennepeper (poeder), 1-2 eetlepels gedroogde basilicum en een pakje gezeefde tomaten.
Breng aan de kook, en laat het voor 15 minuten sudderen.
Plaats het getoaste brood op bakpapier.
Smeer op elk stukje brood een beetje ‘pizza’ saus.
Leg hierop een paar kleine mozzarella platjes en tomaten partjes.
Zet dit ongeveer 5 minuten in de oven (totdat de kaas gesmolten is) en let goed op dat het brood niet verbrand!
Haal het uit de oven en serveer met verse basilicum.


24

februari

2014

Smoothies | Makien Verkroost Interior Design + Styling

Ik lijk een beetje stress en verminderde weerstand te hebben de afgelopen tijd, want de ene koortslip is nog niet weg en de andere hangt alweer aan mijn lip! Dus vandaag dacht ik eens gezond de dag te beginnen! Een smoothie met een klein beetje vruchtendrank en wat van dat ingevroren rode fruit, een kiwi, een banaan, een appel en! …Boerenkool! Ik heb ook gedroogde abrikozen, cranberry’s en noten ingekocht als gezonde tussendoortjes… Maar de ellende van dat gezond doen, is toch echt dat het wel heel erg duur is…